Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και συστάσεις για βελτίωση αυτού

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και συστάσεις για βελτίωση αυτού

 

Δημοσιεύθηκε η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε σχέση με τη χώρα μας, στην Έκθεση γίνεται μνεία στα ζητήματα που χρήζουν βελτίωσης. Μεταξύ άλλων, επισημαίνονται τα εξής:

-Η επιλογή των προέδρων και των αντιπροέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων λαμβάνει χώρα χωρίς τη συμμετοχή του δικαστικού σώματος, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και χωρίς τη δυνατότητα προσβολής της σχετικής απόφασης, ενώ ανησυχίες προκαλούνται από τη δυνατότητα επιρροής στην επιλογή αυτή από την εκτελεστική εξουσία.

-Η άσκηση περιορισμένου αριθμού διώξεων για θέματα διαφθοράς, η μη ύπαρξη διαθέσιμων στοιχείων για τις ποινικές καταδίκες σε αυτές τις υποθέσεις, με μνεία πως δύο ποινικές υποθέσεις που αφορούσαν υποθέσεις ενεργητικής δωροδοκίας παραγράφηκαν εντός του 2021.

-Ο μικρός αριθμός των δηλώσεων πόθεν έσχες που επαληθεύονται ως προς την ακρίβειά τους.

-Η κατανομή της επιχορήγησης της κρατικής διαφήμισης στα μέσα ενημέρωσης, ο τρόπος επιλογής των μελών της διοίκησης στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι απειλές και οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, η ανασφάλεια στο επαγγελματικό τους περιβάλλον, το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για συκοφαντική δυσφήμηση ή για παραβίαση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων, ενώ γίνεται αναφορά σε παρακολούθηση δημοσιογράφων μέσω της ΕΥΠ και του λογισμικού predator.

-Ο μη επαρκής χρόνος δημόσιας διαβούλευσης επί νομοσχεδίων και η εκτεταμένη χρήση ταχείας νομοθετικής διαδικασίας.

-Το γεγονός ότι δυσχεραίνεται η δράση των οργανώσεων των πολιτών (MKO) που δραστηριοποιούνται ειδικά στον τομέα του ασύλου, της μετανάστευσης και της κοινωνικής ένταξης

Στα συμπεράσματα της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει:

-Να διασφαλισθεί η συμμετοχή του δικαστικού σώματος στην εκλογή του Προέδρου και των Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, στα πλαίσια θωράκισης της δικαστικής ανεξαρτησίας.

-Να διασφαλισθεί η αποτελεσματική και συστηματική επαλήθευση της ακρίβειας των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

-Να ενταθεί η προσπάθεια για τη συστηματική καταγραφή των ποινικών διώξεων και των τελεσίδικων αποφάσεων σε υποθέσεις διαφθοράς.

-Να θεσπισθούν νομοθετικές και άλλες διασφαλίσεις για τη βελτίωση της φυσικής ασφάλειας και του περιβάλλοντος εργασίας των δημοσιογράφων, σύμφωνα με το σχετικό πρόσφατα ψηφισθέν Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding), λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των δημοσιογράφων.

-Να διασφαλισθεί ότι οι διατάξεις που διέπουν τη σύσταση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών (ΜΚΟ) τελούν σε αναλογία με την απαίτηση  διατήρησης ενός ανοιχτού πλαισίου για τη λειτουργία τους.

Επισυνάπτεται η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Κατερίνα Ντόκα,

Εφέτης

 

Λήψη Έκθεσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μορφή pdf

 

0 replies

Αφήστε το σχόλιο σας

Θα θέλατε να λάβετε μέρος στην συζήτηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *