Ανάγκη άμεσης απόσυρσης του σχεδίου του Προεδρείου της ΕΔΕ για τον νέο δικαστικό χάρτη

Ανάγκη άμεσης απόσυρσης του σχεδίου του Προεδρείου της ΕΔΕ για τον νέο δικαστικό χάρτη

 

Χριστόφορου Σεβαστίδη, ΔΝ Εφέτη,

Χαράλαμπου Σεβαστίδη, Εφέτη,

Παντελή Μποροδήμου, Πρωτοδίκη,

Μιχάλη Τσέφα, Προέδρου Πρωτοδικών,

Ιωάννη Ασπρογέρακα, Προέδρου Πρωτοδικών,

Έφης Κώστα, Ειρηνοδίκη

Μελών του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2023

Σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης επίκειται άμεσα η ολοκλήρωση του σχεδίου για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας. Το σχέδιο του Υπουργείου προβλέπει την ενσωμάτωση των Ειρηνοδικών στα Πρωτοδικεία χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ο ακριβής τρόπος υλοποίησης του σχεδίου.

Η πρόταση που έχετε καταθέσει ως προεδρείο της Ένωσης επιχειρηματολογεί εντελώς άκριτα για αύξηση της υλικής αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων και αρνείται οποιαδήποτε δυνατότητα Ειρηνοδικών να ενταχθούν στα Πρωτοδικεία παραβλέποντας ότι με τον τρόπο αυτό στερείτε σε εκατοντάδες συναδέλφους την προοπτική εξέλιξης τους στην δικαστική επετηρίδα και ταυτόχρονα δημιουργείτε προσκόμματα στην αξιοποίηση ικανών δικαστών στα Πρωτοδικεία σε μια εποχή που ο φόρτος εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά.

Ζητούμε την άμεση απόσυρση του σχεδίου σας και την υιοθέτηση της πρότασης που καταθέσαμε για δυνατότητα επιλογής των Ειρηνοδικών είτε να ενταχθούν στην δύναμη των Πρωτοδικείων είτε να συνεχίσουν τα δικαστικά τους καθήκοντα στα Ειρηνοδικεία χωρίς αύξηση της υλικής αρμοδιότητας δεδομένης της απομείωσης του έμψυχου υλικού που θα επέλθει.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος αναμονής καθώς οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Η Ένωση δεν έχει λόγο να γίνει ουραγός των εξελίξεων αλλά συνδιαμορφωτής τους.

0 replies

Αφήστε το σχόλιο σας

Θα θέλατε να λάβετε μέρος στην συζήτηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *