Χ.Σεβαστίδης, Η ύποπτη αλλαγή στάσης της προέδρου της Ε.Δ.Ε. στο θέμα της παραβίασης των επικοινωνιών

Η ύποπτη αλλαγή στάσης της προέδρου της Ε.Δ.Ε. στο θέμα της παραβίασης των επικοινωνιών

 

Χριστόφορου Σεβαστίδη

ΔΝ Εφέτη, μέλους του ΔΣ της ΕΔΕ

 

      Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε και τέθηκε σε δημόσια συζήτηση η συστηματική παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών από κρατικές υπηρεσίες όπως η ΕΥΠ και από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, η ομάδα της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το αναγνώρισε ως κορυφαίο ζήτημα συνταγματικής τάξης, το ανέδειξε επανειλημμένα με αρθρογραφία της προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν από την πολιτεία. Καταδείξαμε με παρεμβάσεις μας στον Τύπο και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς τις αδυναμίες και τα κενά του υφιστάμενου πλαισίου και το απρόσφορο του διορισμού δυο Εισαγγελέων που θα εποπτεύουν την ΕΥΠ.

      Όλη αυτή την περίοδο η διοίκηση της Ένωσης ήταν προκλητικά απούσα από τον δημόσιο διάλογο στον οποίο συμμετείχαν δημοσιογράφοι, πολιτικοί, δικηγορικοί σύλλογοι, επιστημονικοί φορείς και εν τέλει το ίδιο το Κοινοβούλιο. Επιχειρηματολογούσε μάλιστα η πλειοψηφία της ΕΔΕ διατυπώνοντας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης την θέση της ότι τάχα η αφωνία της ήταν συνειδητή και εκπορευόταν από την υπεύθυνη στάση “μη εμπλοκής σε ανοιχτή δικαστική υπόθεση”.

      Προχθές η πρόεδρος της Ένωσης η κ. Στενιωτη σε μια ομιλία της έκανε λόγο για “συνταγματική εκτροπή, παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας” και δήλωσε την ανάγκη άμεσης διερεύνησης από την δικαιοσύνη. Η ξαφνική αυτή αλλαγή της στάσης της συνδέεται χρονικά με την αλλαγή θέσης συγκεκριμένου επιχειρηματικού ομίλου πάνω στο ίδιο ζήτημα.

     Διερωτάται λοιπόν εύλογα κανείς εάν αυτή η μεταστροφή της κ. Στενιωτη εκφράζει όλες τις ομάδες που απαρτίζουν το ετερόκλητο προεδρείο ή αποτελούν διατύπωση προσωπικής άποψης.

      Σε κάθε περίπτωση είναι τραγική η διαπίστωση ότι η μεγαλύτερη δικαστική ένωση απώλεσε σε τόσο σύντομο χρόνο την επιστημονική της αξιοπιστία και την συμβολή της στον δημόσιο διάλογο, ετεροκαθοριζόμενη και συρόμενη από τις εξελίξεις που δονούν την κοινωνία.

0 replies

Αφήστε το σχόλιο σας

Θα θέλατε να λάβετε μέρος στην συζήτηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *