Ενημέρωση για το έκτακτο Δ.Σ. της 26/3/2024

         Στο σημερινό έκτακτο Δ.Σ., τη σύγκληση του οποίου ζητήσαμε εμείς με αίτημά μας που υποβάλαμε στις 20-3-2024, παραβρέθηκαν πέντε μέλη του Δ.Σ. (Μ.Στενιώτη, Ε.Κώνστα, Χαρ.Σεβαστίδης, Μ.Τσέφας και Ι.Ασπρογέρακας) και λόγω έλλειψης απαρτίας αναβλήθηκε για την 1-4-2024.

         Για την συζήτηση των θεμάτων του σημερινού έκτακτου Δ.Σ. και ειδικότερα για το δεύτερο θέμα, που αφορά στις δηλώσεις του Υπουργού Α.Γεωργιάδη σε βάρος της Ευρωπαίας Εισαγγελέα, η ομάδα μας κατέθεσε τις ακόλουθες θέσεις (αριθ. πρωτ. 16/26.3.2024):

 

“ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

 

Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ Εφέτης,

Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης,

Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης,

Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών,

Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών,

Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης

Μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2024

 

         Η ποιότητα της Δημοκρατίας μιας χώρας κρίνεται από το επίπεδο των θεσμών και τον σεβασμό των πολιτειακών παραγόντων απέναντι στους θεσμούς. Οι λειτουργοί της δικαιοσύνης τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο αποτελούν τους εγγυητές του κράτους δικαίου και για τον λόγο αυτό περιβάλλονται από ένα πλέγμα διατάξεων που κατοχυρώνει την ανεξαρτησία τους ιδίως απέναντι στην εκτελεστική εξουσία. Η ευρωπαϊκή εισαγγελία αποτελεί ανεξάρτητη και αποκεντρωμένη εισαγγελική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο σεβασμός στο έργο της είναι θεμελιώδης υποχρέωση των οργάνων όλων των κρατών μελών. Οι δηλώσεις του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη σε βάρος της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας συνιστούν απρέπεια και ευθεία απειλή εναντίον μιας δικαστικής λειτουργού εκθέτοντας την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως εκπρόσωποι της μεγαλύτερης δικαστικής Ένωσης της χώρας και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών καταδικάζουμε τις δηλώσεις αυτές που προσβάλουν όχι μόνο προσωπικά την κ Covesi αλλά θεσμικά την δικαιοσύνη. Θεωρούμε χρέος μας συνεπώς να ενημερώσουμε τα αρμόδια όργανα της EAJ. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν συνέχεια των δηλώσεων του συγκεκριμένου υπουργού σε βάρος Ελλήνων δικαστών όταν οι αποφάσεις που εκδίδουν δεν είναι βολικές για την εκτελεστική εξουσία . Δεν θα επιτρέψουμε να εγκαθιδρυθεί κλίμα φόβου στο Δικαστικό Σώμα και καλούμε το προεδρείο της Ένωσης να σταθεί με υπευθυνότητα στο ζήτημα”.

0 replies

Αφήστε το σχόλιο σας

Θα θέλατε να λάβετε μέρος στην συζήτηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *