Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης: Ανακοίνωση ΔΣ της 11.10.2022 αναφορικά με τη στάση του κ.ΥΕΘΑ

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Αριθμός Πρωτ.: 21/2022

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

         Τρία σχεδόν έτη παρήλθαν μετά την αναθεώρηση του άρθρου 96 παρ. 5 του Συντάγματος, που διακήρυξε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο και με πρωτοφανή κοινοβουλευτική συναίνεση την πλήρη ισοτιμία -ως προς όλες τις εκφάνσεις της υπηρεσιακής υποστάσεώς τους- των δικαστικών λειτουργών της στρατιωτικής δικαιοσύνης με τους αντίστοιχους της πολιτικής, ποινικής και διοικητικής δικαιοσύνης, επιτάσσοντας, προς μετουσίωση της πανηγυρικής αυτής  διακήρυξης, την έκδοση του απαιτούμενου προς το σκοπό αυτό  εκτελεστικού νόμου. Επιταγή που, όμως, επί τρία συναπτά έτη προκλητικά αγνοείται, πρωτίστως από την καθ’ ύλην αρμόδια προς την εκπλήρωσή της ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα η ως άνω συνταγματικής περιωπής διάταξη να μην έχει εισέτι εφαρμοστεί.

         Δύο και πλέον έτη παρήλθαν από την αδιάλειπτη υποβολή εγγράφων και μη αιτημάτων της Ενώσεώς μας για συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς διαλεκτική έκθεση, επισκόπηση και αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που απασχολούν τον κρίσιμο δικαιοδοτικό κλάδο της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης σε όλες τις πτυχές του, τα οποία έχουν μείνει «εκκωφαντικά» αναπάντητα.

         Τέσσερεις και πλέον μήνες παρήλθαν από την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεώς μας, το οποίο, σε συνέχεια των αντίστοιχων ως άνω αιτημάτων, έχει ζητήσει πολλάκις, εγγράφως δε ήδη από 6.7.2022, έστω και στο ελάχιστο επίπεδο της αναμενόμενης, ενόψει της εκλογής των νέων προσώπων, που στελεχώνουν το Δ.Σ., επίδειξης της θεσμικής αβροφροσύνης, συνάντηση με τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Στα εν λόγω αιτήματά μας ο κος Υπουργός, υπό το κράτος πλήρους αγνόησης και απαξίωσής μας, κώφευσε εκ νέου. Μολονότι μάλιστα τα ζητήματα, που ταλανίζουν το χώρο της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, είναι σοβαρά και τέμνουν τη λειτουργία της οριζοντίως και καθέτως (από την ανεκπλήρωτη, με υπαιτιότητα του ιδίου, θεσμική και λειτουργική εξίσωση των δικαστικών λειτουργών της με τους τακτικούς δικαστές, κατ’ επιταγή του Συντάγματος, μέχρι τις τεράστιες ελλείψεις ανθρωπίνου δικαστικού δυναμικού, που υπολείπεται αριθμητικά περίπου 35% των προβλεπόμενων προς κατανομή κατά βαθμό υφιστάμενων οργανικών θέσεων, που, σε συνδυασμό με τις πενιχρές υλικοτεχνικές υποδομές, καθιστούν την προσήκουσα λειτουργία των Στρατιωτικών Δικαστηρίων δυσχερέστατη).

         Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, διαφυλάττοντας το κύρος των μελών της και κατ’ επέκταση της ίδιας της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, αναπόσπαστο και ζωτικό στοιχείο της οποίας συνιστούν τα μέλη της, θεωρεί ότι η ανωτέρω συνολική αντιμετώπισή της από τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας καταδεικνύει την πλήρη περιφρόνησή του στο πρόσωπο όλων όσοι διακονούν το θεσμό της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και εξ αντανακλάσεως σ’ αυτόν τον ίδιο το θεσμό, στον οποίο έχει επιφυλάξει αντιμετώπιση, που δεν προσιδιάζει στο κύρος του.

 

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΟΥΒΛΕΚΑΣ                           ΜΑΡΙΑΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

 

 

0 replies

Αφήστε το σχόλιο σας

Θα θέλατε να λάβετε μέρος στην συζήτηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *