Επιστολή πέντε (5) δικαστικών ενώσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικής Υποθέσεις (LIBE)

Οι μεγαλύτερες δικαστικές ενώσεις της Πολωνίας (the Polish Judges Association IUSTITIA, Themis Judges Association, Association of Family Judges in Poland, Pro Familia Family Judges Association, Polish Association of Administrative Court) απευθύνουν την από 23.5.2022 επιστολή στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και την προστασία της δικαστικής ανεξαρτησίας στην Πολωνία, αλλά και σε άλλα κράτη μέλη, όπου αυτή διακυβεύεται.

Αναφέρουν ότι το νέο Εθνικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης (neoNCJ) της Πολωνίας ελέγχεται από την Κυβέρνηση και ως εκ τούτου οι δικαστές που το όργανο αυτό διορίζει, επιλέγονται με πολιτικά κριτήρια και δεν πληρούν τα εχέγγυα δικαστικής ανεξαρτησίας, κατά το άρθρο  6 της ΕΣΔΑ, όπως έχει κρίνει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ).

Υπενθυμίζουν ότι η Πολωνική Κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει τις αποφάσεις  του ΔΕΕ και του ΕΔΔΑ που αφορούν τη σύνθεση των μελών του neoNCJ και πως το νομοσχέδιο που προτείνεται από την Κυβέρνηση της Πολωνίας (στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνονται ώστε να αποδεσμευθεί κονδύλιο ύψους 35,4 δισ. ευρώ προς την Πολωνία από την ΕΕ) δεν επιλύει το πρόβλημα, αντίθετα επιτρέπει σε δικαστές που έχουν διορισθεί με πολιτικά κριτήρια να αποτελούν μέλη του νέου πειθαρχικού οργάνου των δικαστών, που έχει ιδρυθεί μετά την κατάργηση του παράνομου Πειθαρχικού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αναφέρουν περαιτέρω ότι περίπου 2000 δικαστές έχουν διορισθεί από το  πολιτικοποιημένο neoNCJ, ενώ ήδη εκκρεμούν στο ΔΕΕ και στο ΕΔΔΑ υποθέσεις που αφορούν τη νομιμότητα του διορισμού αυτών των δικαστών. Οι πολωνικές δικαστικές ενώσεις ετοίμασαν νομοσχέδιο, προκειμένου να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του ΔΕΕ και του ΕΔΔΑ που αφορούν την αποκατάσταση της δικαστικής ανεξαρτησίας στην Πολωνία, το οποίο ωστόσο δεν εισήχθη προς ψήφιση. Αντίθετα ανανεώθηκε για τέσσερα έτη η θητεία των μελών του neoNCJ, ορισμένοι εκ των οποίων μετείχαν στην υλοποίηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης του σχεδίου δυσφήμησης των ανυπότακτων δικαστών, γνωστού ως ‘σκανδάλου μίσους’ (hate scandal), ενώ ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του neoNCJ υπόκεινται άμεσα στον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει και την ιδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα.

Οι πολωνικές δικαστικές ενώσεις θεωρούν πως με την ανανέωση της θητείας των μελών του neoNCJ  θα επέλθει μεγάλη αύξηση των δικαστών που διορίζονται με πολιτικά κριτήρια, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ‘πολιτικοποίηση’ της δικαιοσύνης, καθώς οι δικαστές θα υπόκεινται στην εκτελεστική εξουσία. Ζητούν από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ να κινήσουν τη διαδικασία στο ΔΕΕ για καταδίκη της Πολωνίας ως προς το ζήτημα της σύνθεσης του neoNCJ, ώστε να απαρτίζεται από δικαστές που πληρούν τα εχέγγυα δικαστικής ανεξαρτησίας.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.

Κατερίνα Ντόκα,

Εφέτης

 

Λήψη επιστολής σε μορφή pdf

 

0 replies

Αφήστε το σχόλιο σας

Θα θέλατε να λάβετε μέρος στην συζήτηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *