Επιστολή των Ευρωπαϊκών Δικαστικών Ενώσεων στους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Αρχών για την αποφυλάκιση του Murat Arslan, Προέδρου της Τουρκικής Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, καθώς και όλων των παρανόμως φυλακισμένων Δικαστών και Εισαγγελέων στην Τουρκία

Επιστολή των Ευρωπαϊκών Δικαστικών Ενώσεων στους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Αρχών για την αποφυλάκιση του Murat Arslan, Προέδρου της Τουρκικής Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, καθώς και όλων των παρανόμως φυλακισμένων Δικαστών και Εισαγγελέων στην Τουρκία.

 

Ο Murat Arslan, Τούρκος Δικαστής, γεννημένος το έτος 1974, ήταν κατά το διάστημα 2011-2016 Πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (YARSAV), η λειτουργία της οποίας απαγορεύθηκε με Διάταγμα της 23ης.7.2016, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Τον Ιούλιο του 2016 ο Murat Arslan απολύθηκε, ενώ τον Οκτώβριο το ίδιου έτους  συνελήφθη με την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση» και έκτοτε είναι φυλακισμένος στις τουρκικές φυλακές. Η κατηγορία εναντίον του βασίσθηκε σε μια ανώνυμη καταγγελία και την παρουσία της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων ByLock στο κινητό του τηλέφωνο, μια εφαρμογή που, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιήθηκε ευρέως από μέλη του κινήματος Γκιουλέν. Ουδέποτε κατηγορήθηκε για βίαιη ενέργεια ή παρακίνηση τρίτου σε βίαιη ενέργεια. Τον Ιανουάριο του 2019 καταδικάσθηκε σε δεκαετή φυλάκιση σε μία δίκη που, σύμφωνα με τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ Diego Garcia Sayan, δεν διεξήχθη από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο.

Στις 9 Οκτωβρίου 2017 απονεμήθηκε στον Murat Arslan το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε ένδειξη αναγνώρισης του αγώνα του για την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος στην Τουρκία. Στις 21 Σεπτεμβρίου 2022, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών [IAJ], που έλαβε χώρα στο Ισραήλ, τιμήθηκε με το βραβείο δικαστικής ανεξαρτησίας. Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης προβλήθηκε βίντεο που επιμελήθηκε η σύζυγός του και στο οποίο ο γιός του διάβασε κείμενο που ο Murat Arslan συνέταξε μέσα στις τουρκικές φυλακές. Αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά τη γενναιότητα και το σθένος που τον διακρίνει, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, αναφέρει πως όταν διακυβεύονται θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες  απαιτείται να υψώνουμε τη φωνή μας, πως οφείλουμε να παίρνουμε θέση, πως η ουδετερότητα βοηθάει πάντα τον θύτη, ποτέ το θύμα, πως όταν η δικαιοσύνη πάσχει, οι κοινωνικά αδύναμοι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο. Ο Murat Arslan πληρώνει με την προσωπική του ελευθερία τη στάση που επέλεξε να κρατήσει ως Δικαστής και ως Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην Τουρκία. Γιατί για έναν Δικαστή, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών  Jose Igresa Matos, το να είναι ανεξάρτητος πρέπει να είναι τόσο σημαντικό όσο ο αέρας που αναπνέει. Στην Τουρκία έχουν απολυθεί μετά τον Ιούλιο του 2016 χιλιάδες δικαστές και εισαγγελείς, εκατοντάδες έχουν φυλακισθεί με παρόμοιες κατηγορίες, ενώ κάποιοι έχουν ήδη αποβιώσει υπό συνθήκες κράτησης.

Οι Πρόεδροι των μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών Δικαστικών Ενώσεων συνέταξαν επιστολή, την οποία απέστειλαν στους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Αρχών, προκειμένου να αναδείξουν την έλλειψη κράτους δικαίου στην Τουρκία, τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την παράνομη απόλυση και φυλάκιση των Τούρκων Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκφράζουν τη διαφωνία τους για την πρόσκληση από το Συμβούλιο της Ε.Ε. και τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, παρόλο που το κράτος αυτό παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αρχές του κράτους δικαίου και της δικαστικής ανεξαρτησίας. Ζητούν από τους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Αρχών να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να απελευθερωθεί ο Murat Arslan και όλοι οι Δικαστές και Εισαγγελείς που κρατούνται παράνομα στις τουρκικές φυλακές, να επανέλθουν στα δικαστικά τους καθήκοντα όσοι απολύθηκαν παράνομα και να εκτελεσθούν οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ.

Επισυνάπτεται το βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Συνέλευσης της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών κατά τη βράβευση του Τούρκου Δικαστή Murat Arslan, καθώς και η επιστολή των Προέδρων των τεσσάρων Ευρωπαϊκών Δικαστικών Ενώσεων.

Κατερίνα Ντόκα

Εφέτης

Η επιστολή των προέδρων των 4 Ευρωπαϊκών Δικαστικών Ενώσεων (στα αγγλικά)

 

Παρακολούθηση τελετής βράβευσης (μετάβαση στον λογαριασμό facebook του antimolia.gr)

0 replies

Αφήστε το σχόλιο σας

Θα θέλατε να λάβετε μέρος στην συζήτηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *