Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία επί των σχεδίων ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας
Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία επί των σχεδίων ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας
Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ- Εφέτης,
Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης,
Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης,
Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών
Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών,
Μέλη του ΔΣ της Ε.Δ.Ε.
Αθήνα, 16-2-2024
Τις επόμενες μέρες θα τεθούν σε ψηφοφορία 6 προτάσεις ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας. Τα μέλη της Ένωσης καλούνται να προκρίνουν την πρόταση εκείνη που συμφιλιώνει με τον καλύτερο τρόπο τις υπαρκτές αντιθέσεις που γεννήθηκαν, αξιοποιεί όλο το έμψυχο υλικό στην κατεύθυνση της ταχύτερης και ποιοτικότερης απονομής Δικαιοσύνης με την εξειδίκευση των δικαστικών λειτουργών σε ειδικά αντικείμενα ενασχόλησης. Η πρόταση που καταθέσαμε ως ομάδα αυτήν την λογική προσπάθησε να υπηρετήσει.
Στην τακτική Γ.Σ. ζητήσαμε την διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ώστε να έχουμε το χρονικό περιθώριο να συνδιαμορφώσουμε τους όρους της ενοποίησης. Το προεδρείο τότε αρνούμενο να δεχτεί την πραγματικότητα τάχθηκε κατά της ενοποίησης. Σήμερα συμβιβάζεται με την ήττα της αδιέξοδης τακτικής που ακολούθησε και υιοθετεί με καθυστέρηση την πρόταση μας για διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας . Οι δύο μήνες που χάθηκαν μέχρι σήμερα για να ξεκινήσει μια τέτοια δημοκρατική διαδικασία ίσως αποδειχθούν πολύτιμοι. Δεν μπορούμε όμως ως Σώμα να πορευτούμε μέχρι την διαδικασία ψήφισης του νόμου χωρίς συγκεκριμένη πρόταση, χωρίς συγκεκριμένο αίτημα. Καλούμε τους συναδέλφους όλων των βαθμών δικαιοδοσίας να μελετήσουν τις προτάσεις και να συμμετέχουν στην διαδικασία.
Παραθέτουμε στην συνέχεια την πρόταση της ομάδας μας.
“Προτείνεται η δημιουργία δύο ξεχωριστών δικαστικών σχηματισμών: του Πρωτοδικείου Ειδικού Αντικειμένου και του Πρωτοδικείου Γενικού Αντικειμένου. Το είδος της δικαστικής ύλης του Πρωτοδικείου Ειδικού Αντικειμένου, θα εκπορεύεται αποκλειστικά από τις ειδικές διαδικασίες του ΚΠολΔ και θα προσδιοριστεί αριθμητικά, όπως παραπάνω εκτέθηκε, από τη σχέση της υπάρχουσας ποσότητας δικαστικής ύλης στα αντικείμενα αυτά και του αριθμού δικαστικών λειτουργών που θα υπηρετήσουν εκεί, ώστε να επιτευχθεί αντιστοίχιση με την ποσότητα και ποιότητα ύλης που θα παραμείνει ως αντικείμενο των Πρωτοδικείων Γενικού Αντικειμένου.
Ο νέος δικαστικός σχηματισμός, θα είναι πλήρως αυτονομημένος και διακριτός από το Πρωτοδικείο Γενικού Αντικειμένου και σε αυτόν θα δικάζονται όλες οι υποθέσεις αυτής της ύλης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, από τους μέχρι σήμερα Ειρηνοδίκες. Ειδικότερα, σε πρώτο βαθμό οι υποθέσεις Ειδικού Αντικειμένου θα δικάζονται από μονομελή σύνθεση, ενώ σε δεύτερο βαθμό θα δικάζονται από πολυμελή σύνθεση του ίδιου Δικαστηρίου, που θα απαρτίζεται από Πρόεδρο Πρωτοδικών Ειδικού αντικειμένου και δύο Πρωτοδίκες Ειδικού Αντικειμένου εκ των αρχαιοτέρων του δικαστικού σχηματισμού ως μέλη.
Η υπηρεσία των Πταισματοδικών ανατίθεται στην ρυθμιστική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Ειδικού Αντικειμένου. Μετά την περαίωση των εκκρεμουσών υποθέσεων από τους νυν Πταισματοδίκες, η υπηρεσία προανάκρισης θα ανατίθεται εκ περιτροπής με Πράξη του Διευθύνοντος το Πρωτοδικείο Ειδικού Αντικειμένου, σε Πρωτοδίκη Ειδικού Αντικειμένου, για περιορισμένο χρόνο διετούς θητείας, κατ΄ αντιστοιχία με τα καθήκοντα των Ανακριτών (που θα ανήκουν στην αρμοδιότητα των Πρωτοδικών Γενικού Αντικειμένου).
Στην ύλη του Πρωτοδικείου Γενικού Αντικειμένου, ανατίθεται το σύνολο της ύλης που δεν ανήκει στην ύλη του Πρωτοδικείου Ειδικού Αντικειμένου και εκδικάζεται όπως μέχρι σήμερα ορίζεται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καταρχήν από τους μέχρι σήμερα Παρέδρους, Πρωτοδίκες και Προέδρους Πρωτοδικών. Στο Πρωτοδικείο Γενικού Αντικειμένου ανατίθεται και η αρμοδιότητα για την εκδίκαση όλων των πλημμελημάτων και κακουργημάτων της μέχρι σήμερα αρμοδιότητάς τους, με τη συμμετοχή σε συνθέσεις Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, Δικαστηρίου Ανηλίκων και ΜΟΔ, καθώς και τα καθήκοντα Ανακριτή. Η υπηρεσιακή εξέλιξη των Πρωτοδικών Γενικού Αντικειμένου, διατηρείται ως έχει η μέχρι σήμερα απεριόριστη.
Κατά τη σύσταση των Πρωτοδικείων Γενικού Αντικειμένου, έχουν δυνατότητα να αιτηθούν εθελοντικά να αποκτήσουν την ιδιότητα του Πρωτοδίκη Γενικού Αντικειμένου, και οι μέχρι πρότινος Ειρηνοδίκες, χωρίς τη διατάραξη της υπάρχουσας επετηρίδας των νυν Πρωτοδικών, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, μετά από κρίση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.
Τέλος, για να έχει αποτέλεσμα το σχέδιο επιτάχυνσης του ρυθμού απονομής της δικαιοσύνης θα πρέπει να προβλεφθεί ανάλογη αύξηση του αριθμού των οργανικών θέσεων των εφετών οι οποίοι θα επιλαμβάνονται των υποθέσεων σε δεύτερο βαθμό”.
Αναλυτικά οι θέσεις μας για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας
Αφήστε το σχόλιο σας
Θα θέλατε να λάβετε μέρος στην συζήτηση