Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της 18ης Ιουνίου 2022 – Η Ένωση σιωπά για τον περιορισμό των αναβολών
Ως μειοψηφία του Δ.Σ. είχαμε αποφασίσει να δώσουμε στο νέο προεδρείο τον αναγκαίο χρόνο να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, κρατώντας από τη μεριά μας χαμηλούς τόνους, χωρίς βέβαια να σταματήσουμε τον διαρκή έλεγχο για τις επιλογές του. Πλην όμως η στάση που ξεκίνησε να διαμορφώνει ήδη από την πρώτη συνεδρίαση, μας προσγείωσε σε μια νέα πραγματικότητα για τη Δημοκρατία στην Ένωση, που οφείλουμε να αναδείξουμε ευθύς εξαρχής.
Συγκεκριμένα, όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την επιστολή που απέστειλε το Προεδρείο της ΕΔΕ στο υπουργείο για τη ρύθμιση του άρθρου 349 ΚΠΔ στο κατατεθέν νομοσχέδιο – η οποία δεν αναρτήθηκε καν στη σελίδα της Ένωσης – και την τοποθέτηση της κας Στενιώτη στην Βουλή κατά την ακρόαση των φορέων τέθηκε από το Χαράλαμπο Σεβαστίδη το ζήτημα της θέσης της Ένωσης σχετικά με τον περιορισμό των αναβολών για κώλυμα στο πρόσωπο των δικηγόρων. Ειδικότερα, ζητήσαμε να τεθεί σε ψηφοφορία το αν η ΕΔΕ τοποθετείται υπέρ της προωθούμενης διάταξης, που τις περιορίζει ή έστω αν είναι υπέρ ενός τέτοιου περιορισμού, έστω και με άλλη διατύπωση. Η Πρόεδρος της ΕΔΕ κ. Μαργαρίτα Στενιώτη σε μια πρωτοφανή απόφαση, που συμμερίστηκαν και οι σύμβουλοι του προεδρείου, ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ! Σε ένα ζήτημα δηλαδή για το οποίο το προηγούμενο προεδρείο έκανε μεγάλο αγώνα, ώστε να αναδειχθεί και να αμβλυνθεί μια πραγματική αιτία καθυστέρησης της Δικαιοσύνης, το νέο προεδρείο και σιωπά και φιμώνει εκκωφαντικά! Αποφεύγει να πάρει θέση στο κεντρικό ζήτημα, αν πρέπει να τεθεί αριθμητικός περιορισμός στις αναβολές που χορηγούνται για κώλυμα των συνηγόρων, προτάσσοντας τις καλές δημόσιες σχέσεις με τους δικηγόρους και τους εκπροσώπους τους. Η δε πρόφαση που προέβαλαν τα μέλη του προεδρείου ότι δήθεν επιθυμούν τη συζήτηση για τη διάταξη επί μηδενικής βάσης, προσκρούει στο γεγονός ότι υφίσταται ήδη νομοθετική πρωτοβουλία, στην οποία όμως αντιδρά το Συντονιστικό της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων. Εξάλλου η πρόταση του προεδρείου για απόσυρση της διάταξης, σημαίνει απλά διατήρηση της υπάρχουσας, δηλαδή τη μη νομοθέτηση περιορισμού στις αναβολές. Βρισκόμαστε, λοιπόν, μπροστά σε μια νέα αντίληψη για τη λειτουργία και τη δημοκρατία εντός της Ένωσης, η οποία μπροστά στο διακύβευμα των δημοσίων σχέσεων με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, λυγίζει και τις καταστατικές μας αρχές. Και όλα αυτά ήδη από την πρώτη συνεδρίαση…
Στη συνέχεια ζητήσαμε εξηγήσεις από το νέο προεδρείο για την απόλυτη αδράνειά του ενόψει της ψήφισης του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων. Η κα Στενιώτη μας ενημέρωσε ότι συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και ταυτόχρονα δήλωσε ότι κατά την συνάντηση εκπροσώπων του νέου Προεδρείου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης ενημερώθηκαν ότι οι περισσότερες βελτιώσεις είχαν ήδη επιτευχθεί από την προηγούμενη διοίκηση και δεν υπήρχε περιθώριο για πολλές άλλες!! Ζητήσαμε παράλληλα να διευκρινιστεί για ποιο λόγο τόσο κατά την προφορική τοποθέτηση της κας Στενιώτη στη Βουλή κατά την ακρόαση των φορέων όσο και με το γραπτό υπόμνημα που κατατέθηκε στη Βουλή ενόψει της ψήφισης του νέου ΚΟΔΚΔΛ δεν αναδείχθηκαν ζητήματα που αφορούν τους Ειρηνοδίκες, όπως ο ορισμός των υπηρεσιών των Ειρηνοδικών από τον διευθύνοντα το Ειρηνοδικείο της έδρας κάθε Πρωτοδικείου και όχι από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών, αλλά και τα ζητήματα σχετικά με την αναπλήρωση Πρωτοδικών στα Τριμελή Πλημμελειοδικεία και την συμμετοχή Ειρηνοδικών σε έρευνες, όπως υπόσχονταν πριν τις πρόσφατες εκλογές στην Ένωση.. Η απάντηση του προεδρείου ήταν ότι δεν αξιολόγησαν τα ζητήματα αυτά ως πρωτεύοντα ώστε να τεθούν υπόψιν του υπουργού και της ακρόασης των φορέων στη Βουλή!
Τέλος, θέσαμε ως θέμα στη συνεδρίαση το γεγονός ότι φέτος εφαρμόστηκε σε 5 περιπτώσεις παρέδρων, η απαράδεκτη πρόβλεψη για τη μη προαγωγή τους στο βαθμό του πρωτοδίκη, σε περίπτωση λήψης άδειας κύησης ή ανατροφής τέκνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διάταξη εφαρμόστηκε ακόμα και σε συναδέλφους που υποχρεώθηκαν εκ των συνθηκών να λάβουν άδεια, ενώ απέμενε 1 μήνας για να ολοκληρώσουν την παρεδρία!! Πρόκειται για μια ρύθμιση που εισάγει σαφή διάκριση σε βάρος των γυναικών συναδέλφων, οι οποίες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην γονεϊκότητα και την απρόσκοπτη υπηρεσιακή εξέλιξη. Το Προεδρείο της ΕΔΕ αρνήθηκε να συζητήσει το σοβαρό αυτό ζήτημα και η κα Στενιώτη δεν έθεσε σε ψηφοφορία την πρότασή μας να ζητηθεί νομοθετική παρέμβαση. Εντός των επόμενων ημερών θα αναλάβουμε πρωτοβουλία, ως μέλη του ΔΣ της ΕΔΕ, και θα υποβάλλουμε αυτοτελές και εμπεριστατωμένο αίτημα προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στηριζόμενοι στην πλούσια νομολογία του ΔΕΚ και του ΔΕΕ.
Κατά τα λοιπά: Ψηφίστηκε ομόφωνα η συνέχιση, όπως εδώ και χρόνια, της επιδότησης των κατασκηνωτικών προγραμμάτων και camp με το ποσό των 200 ευρώ για το πρώτο παιδί, των 100 ευρώ για το δεύτερο και των 50 ευρώ για κάθε επόμενο. Αποφασίστηκε ομόφωνα η διοργάνωση ημερίδας για δόκιμους ειρηνοδίκες, εκδήλωση προς τιμήν αποχωρούντων συναδέλφων, η διοργάνωση ενός συνεδρίου περί τον Οκτώβριο, η έγκριση δαπανών συναδέλφων μετά από απόρριψη αγωγών κακοδικίας, η έκδοση ημερολογίου, η έγκριση κονδυλίου για τις φυλακές ανηλίκων, η έγκριση δαπάνης για ανανέωση τεχνολογικού εξοπλισμού γραφείων Ένωσης και η έγκριση δαπάνης για ζήτημα υγείας συναδέλφου.
Όπως είναι σαφές στα απλά και αυτονόητα που είναι προς όφελος όλων, εμείς δεν έχουμε τις αγκυλώσεις που εφάρμοζαν τα μέλη της άλλοτε μειοψηφίας. Πρόβλημα θα είναι η διαφαινόμενη απουσία και αδράνεια στα σύνθετα και δύσκολα προβλήματα, που θα τα βρούμε μπροστά μας. Εμείς πάντως θα είμαστε παρόντες.
Τα μέλη του Δ.Σ.
Χριστόφορος Σεβαστίδης, Εφέτης, ΔΝ
Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης
Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης
Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης,
Γιάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών
Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών
Αφήστε το σχόλιο σας
Θα θέλατε να λάβετε μέρος στην συζήτηση