Κανονισμός 2022/850 “σχετικά με ένα μηχανοργανωμένο σύστημα για τη διασυνοριακή ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας σε αστικές και ποινικές υποθέσεις (σύστημα e-CODEX)”

         Την 30 Μαΐου 2022 ψηφίστηκε ο Κανονισμός 2022/850 σχετικά με ένα μηχανοργανωμένο σύστημα για τη διασυνοριακή ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας σε αστικές και ποινικές υποθέσεις (σύστημα e-CODEX). Σκοπός του συστήματος e -CODEX είναι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών σε αστικές και ποινικές υποθέσεις για την ενίσχυση του κράτους δικαίου και των εγγυήσεων για τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ένωση, ιδίως καθόσον αφορά στη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη.

         Η χώρα μας εντάχθηκε στην πιλοτική εφαρμογή του e-CODEX το 2013 για τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Διαταγής πληρωμής μαζί με άλλα 6 κράτη μέλη. Φορέας λειτουργίας και φιλοξενίας της εθνικής πύλης e-CODEX ορίστηκε το Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ για την τεχνική υποστήριξη υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του ΑΠΘ.

      Κατά τη διάρκεια πιλοτικής εφαρμογής του Έλληνες δικηγόροι έφεραν σε πέρας επιτυχώς από τον επαγγελματικό τους χώρο μέσω υπολογιστή και του e-CODEX, διαδικασίες έκδοσης ευρωπαϊκής διαταγής πληρωμής στην Ελληνική γλώσσα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία.

       Στην πλήρη ανάπτυξη του το e-CODEX θα κάνει δυνατή την ψηφιακή ροή σε πραγματικό χρόνο των ευρωπαϊκών διαδικασιών μεταξύ των κρατών μελών.

Γιώργος Δελής,

Ειρηνοδίκης

 

Λήψη Κανονισμού σε μορφή pdf

 

0 replies

Αφήστε το σχόλιο σας

Θα θέλατε να λάβετε μέρος στην συζήτηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *