Μεταφράζοντας την ανακοίνωση του Προεδρείου
Μεταφράζοντας την ανακοίνωση του Προεδρείου
Χριστόφορος Σεβαστίδης , ΔΝ Εφέτης,
Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης,
Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης
Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών
Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών
Χρήστος Φαρσαλιώτης, Πρωτοδίκης
Ακριβή Ερμίδου, Ειρηνοδίκης
Ζάχος Παλιούρας, Ειρηνοδίκης,
Αθήνα, 9-5-2024
Διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση του προεδρείου νομίζει ότι είναι γραμμένη σε μια ξένη γλώσσα. Για να τη μεταφράσει, χρειάζεται απλά κανείς να αντιστρέψει τα νοήματα και να δει πώς όταν η αλήθεια είναι αντίθετη με το αφήγημα του Προεδρείου, τόσο το χειρότερο για αυτή. Θα επιχειρήσουμε λοιπόν να μεταφράσουμε τη χθεσινή ανακοίνωση, στη γλώσσα της αλήθειας και της πραγματικότητας.
- «…Οι θέσεις της Ένωσης διαμορφώθηκαν μέσα από συλλογικές διαδικασίες και εξέφραζαν τη βούληση της πλειοψηφίας των συναδέλφων…». Μάλλον το προεδρείο ξέχασε ότι από το Σεπτέμβριο αρνήθηκε τόσο το δικό μας αίτημα για έκτακτη Γ.Σ. για το θέμα της ενοποίησης, όσο κυρίως το αίτημα 311 συναδέλφων, που υπερέβαιναν το 1/10 των μελών, που κατά το καταστατικό δικαιούνται να την συγκαλέσουν. Ξέχασε ότι πέτυχε τη διάλυση της φετινής Γενικής Συνέλευσης, χωρίς να ληφθεί απόφαση με απόλυτη πλειοψηφία, όπως το καταστατικό ορίζει. Και ξέχασε ότι αφού κρύφτηκε επί μήνες πίσω από ένα «όχι», μας οδήγησε εν τέλει σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, μόνο όταν πια είχε περάσει το νομοσχέδιο από το Υπουργικό Συμβούλιο.
- «…Η μισθολογική εξομοίωση υπήρξε πάγιο αίτημα της Ομάδας μας και επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας ύστερα από συνεχείς προσπάθειες του Προεδρείου…». Αν καταλαβαίνουμε καλά το προεδρείο θεωρεί ότι θα ήταν δυνατό να έχουν γίνει όλοι οι πρώην Ειρηνοδίκες, Πρωτοδίκες και να μην υπάρξει μισθολογική εξομοίωση. Αυτό όμως ξέρουμε ότι δε θα ήταν δυνατόν. Επιπλέον, ξέχασε ότι όταν υποσχόταν στους Ειρηνοδίκες μισθολογική εξομοίωση, την υποσχόταν χωρίς αλλαγή ύλης, χωρίς αύξηση αρμοδιοτήτων, χωρίς παρουσία στις έρευνες και χωρίς συμμετοχή στις τριμελείς συνθέσεις! Και σήμερα τολμά να χρησιμοποιεί την έννοια εξομοίωση. Οι συνάδελφοι θυμούνται…
- «…Η θέσπιση του βαθμού του Προέδρου Πρωτοδικών Ειδικής Επετηρίδας (άρθρο 8 παρ. 1) μετά από υπηρεσία 16 ετών των πρώην Ειρηνοδικών που εντάσσονται στην ειδική επετηρίδα με το βαθμό του Πρωτοδίκη…». Με τη συγκεκριμένη αναφορά, το προεδρείο επιχειρεί να συνεχίσει και μετά την ψήφιση του νόμου για την ενοποίηση, την πιο επικίνδυνη θεσμικά εξαπάτηση των συναδέλφων. Όπως προκύπτει αδιάστικτα από τον αριθμό των οργανικών θέσεων κάθε Δικαστηρίου που καταγράφονται στο άρθρο 6 του ν. 5108/2024 σε συνδυασμό με το άρθρο 8παρ.3 του ίδιου νόμου, που ορίζει ότι «Οι οργανικές θέσεις που ορίζονται σε κάθε έδρα πρωτοδικείου είναι ενιαίες για τους δικαστές της ειδικής επετηρίδας ανεξαρτήτως της αντιστοιχίας του αρ. 1», δεν υπάρχει βαθμός Προέδρου Πρωτοδικών Ειδικής Επετηρίδας, αλλά μόνο ενιαίος βαθμός Πρωτοδικών. Άλλωστε και στην Ανάλυση των Συνεπειών Ρύθμισης του νόμου δηλώνεται σαφώς ότι μετά την ενοποίηση του πρώτου βαθμού οι ειρηνοδίκες αντιστοιχούν με πρωτοδίκες. Όμως το προεδρείο, σκόπιμα συνεχίζει το προεκλογικό παιχνίδι εντυπώσεων, για να μπορεί, μέχρι τις εκλογές, άλλα να λέει στους πρωτοδίκες και άλλα να υπόσχεται στους ειρηνοδίκες.
- «…Η παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος (2 ετών) μετά από στάδιο επιμόρφωσης για την ανάθεση υπηρεσίας εκδίκασης υποθέσεων του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου (και των λοιπών αστικών υποθέσεων) στους πρώην Ειρηνοδίκες και νυν Προέδρους Πρωτοδικών και Πρωτοδίκες της Ειδικής Επετηρίδας…». Και πάλι το προεδρείο προβαίνει σε ανακρίβειες, επαναλαμβάνοντας σκόπιμα τον εσφαλμένο όρο Πρόεδροι Πρωτοδικών Ειδικής Επετηρίδας. Κατά το άρθρο 7παρ.3 ν. 5108/2024 τα υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης ολοκληρώνονται εντός δύο (2) ετών. Αυτό δε σημαίνει ότι θα διαρκέσουν δύο (2) έτη, αλλά μπορεί να ολοκληρωθεί και συντομότερα, καθώς ο τρόπος και η διάρκεια της επιμόρφωσης θα καθοριστούν κατά το άρθρο 13 με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
- «…Ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία και συγχρόνως πλήρη δικαίωση των θέσεων του Προεδρείου, αποτελεί η διάταξη του άρθρου 52 του νέου νόμου, με την οποία τροποποιείται η διάταξη του άρθρου 81 παρ. 8 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και πλέον το δικαίωμα προσφυγής στην Ολομέλεια επί παράλειψης προαγωγής δεν τελεί υπό προϋποθέσεις…». Όλοι θυμόμαστε όμως την από 08.05.2023 επιστολή του προεδρείου προς τα μέλη μας. Σε αυτή κατήγγειλε εμάς για τη στάση μας να τους προειδοποιήσουμε με ανακοίνωσή μας, πως ενόψει του ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού αρνητικών εισηγήσεων, όφειλαν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Αντίθετα το προεδρείο στην δική του ανακοίνωση ανέφερε επί λέξει ότι «..ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, που εφαρμόζεται απαρέγκλιτα, εμπεριέχει ένα πληρέστατο νομικό πλαίσιο για το σύνολο της υπηρεσιακής κατάστασης των Συναδέλφων και τη διαφύλαξη της προσωπικής τους ανεξαρτησίας…». Βέβαια, η αλλαγή της συγκεκριμένης διάταξης στο νομοσχέδιο του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, έγινε όταν έφτασε το νομοσχέδιο στη Βουλή, σε χρόνο, δηλαδή, που το νυν προεδρείο, είχε αναλάβει πια τη διοίκηση της Ένωσης, χωρίς να το αντιληφθεί. Σήμερα, λοιπόν, μετά από όσα έγιναν πέρυσι, τολμούν να πανηγυρίζουν γιατί επανήλθε η κανονικότητα;
Η εικόνα ενός απερχόμενου προεδρείου που συνεχίζει να παίζει με τις λέξεις, με τις έννοιες και εν τέλει με την υπομονή των μελών της Ένωσης, δείχνει και τις διαθέσεις του για το μέλλον. Στις επικείμενες εκλογές οι συνάδελφοι θα δώσουν τέλος με την ψήφο τους σε αυτές τις πρακτικές που προσβάλουν το Σώμα και μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση.
Αφήστε το σχόλιο σας
Θα θέλατε να λάβετε μέρος στην συζήτηση