Ο χρόνος του προεδρείου μετράει αντίστροφα

Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ Εφέτης,

Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης,

Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης

Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης,

Μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Αθήνα, 3 Απριλίου 2023

      Καθώς οδεύουμε πλέον και επίσημα προς τις εθνικές εκλογές, η οριστική προκήρυξη των οποίων θα σηματοδοτήσει το τέλος της νομοθετικής διαδικασίας, ως τη συγκρότηση της νέας βουλής, φαίνεται αναγκαίο να υπενθυμίσουμε στο ράθυμο προεδρείο της ΕΝΔΕ, ορισμένα αμείλικτα χρονοδιαγράμματα, στα οποία έχει – είτε εκουσίως, είτε ακουσίως – δεσμευθεί. Ο χρόνος είναι πλέον λίγος και αυτά που πρέπει να υλοποιηθούν είναι πολλά. Ειδικότερα:

      Δώρα εορτών: Παρά την ευθέως εκβιαστική προτροπή περί του αντιθέτου από την κ. Στενιώτη και σύσσωμο το προεδρείο της ΕΝΔΕ, η Γενική Συνέλευση της 17ης Δεκεμβρίου 2022 έδωσε εντολή στο Δ.Σ. να διεκδικήσει από τα αρμόδια υπουργεία την επιστροφή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας. Ταυτόχρονα ορίστηκε ότι στην περίπτωση που η διοίκηση αρνηθεί ή δεν απαντήσει στο αίτημα, θα πρέπει να ανατεθεί σε δικηγορικό γραφείο εγνωσμένου κύρους η σύνταξη των δικογράφων και ο διαμοιρασμός τους στα μέλη της Ένωσης μέχρι τα τέλη Απριλίου 2023. Η ώρα πλέον φτάνει. Το προεδρείο οφείλει να ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί, ώστε να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Μάιο η δικαστική διεκδίκηση. Ταυτόχρονα πρέπει να ενημερώσει για το αν έχει προβεί σε άλλες ενέργειες στην κατεύθυνση υλοποίησης του αιτήματος ή της λήψης δημόσιας δέσμευσης για αποδοχή του από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

      Αύξηση επιδομάτων: Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις μελών του προεδρείου της ΕΝΔΕ περί του ενδεχομένου άμεσης αύξησης τριών επιδομάτων ήδη από τον προηγούμενο Νοέμβριο, μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του αιτήματος αυτού. Την ώρα που ο πληθωρισμός συρρικνώνει καθημερινά τις αποδοχές μας και όλοι οι κοινωνικοί φορείς λαμβάνουν αυξήσεις, η αύξηση αυτή θα μπορούσε να μετριάσει τις μισθολογικές μας απώλειές. Μάλιστα, ενόψει του ότι το προεδρείο έθεσε με τη στάση του τα αιτήματα για τα επιδόματα και τα δώρα εορτών σε αλληλοαποκλεισμό, η αύξηση των επιδομάτων είναι το μόνο οικονομικό αίτημα που έχει τεθεί πραγματικά. Αν δεν ψηφισθεί η σχετική ρύθμιση πριν την προκήρυξη των εκλογών, θα πρόκειται για ολοκληρωτική αποτυχία στον οικονομικό τομέα και πρέπει αυτό να αποφευχθεί έστω και την τελευταία στιγμή.

      Μισθολογική εξομοίωση ειρηνοδικών και υπηρεσίες ερευνών: Τέλος, το προεδρείο, οφείλει να μας ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί προκειμένου να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις περί μισθολογικής εξομοίωσης ειρηνοδικών και πρωτοδικών, περί περιορισμού των υπηρεσιών ερευνών των Ειρηνοδικών και της συμμετοχής τους σε συνθέσεις τριμελων πλημμελειοδικειων. Σχεδόν ένα έτος μετά την εκλογή του, όμως, δεν έχει θέσει τα συγκεκριμένα αυτά αιτήματα με κανένα τρόπο σε κανένα δημόσιο φορέα (π.χ. συνάντηση με πρωθυπουργό ή υπουργούς), αποκαλύπτοντας με τη στάση του σε όσους ειρηνοδίκες το εμπιστεύθηκαν ότι ο πραγματικός σκοπός αυτών των προεκλογικών υποσχέσεων, ήταν μόνο η υφαρπαγή της ψήφου τους στις εκλογές της ΕΝΔΕ.

      Ένορκες βεβαιώσεις: Με δικές μας ενέργειες ως προεδρείο και σύμφωνα με την εισήγηση της τότε επιτροπής Ειρηνοδικών, προωθήθηκε σχετική αλλαγή στο άρθρο 421 ΚΠολΔ και δόθηκε εναλλακτικά η δυνατότητα να λαμβάνονται ενορκες βεβαιώσεις και από δικηγόρους. Το προεδρείο υποσχέθηκε ότι θα διεκδικήσει την πλήρη κατάργηση της αρμοδιότητας των ειρηνοδικών για λήψη ενόρκων βεβαιώσεων, καθώς δε συνέχεται με δικαιοδοτικά καθήκοντα. Θα πρέπει πλέον να μας ενημερώσει αν και σε ποιον φορέα απεύθυνε σχετικό αίτημα, τι απάντηση έλαβε και πώς θα ενεργήσει το επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση άμεσης υλοποίησής του.

      Τα προηγούμενα χρόνια, ως προεδρείο, διευθετήσαμε με επιτυχία , μια σειρά από οικονομικές εκκρεμότητες (αναδρομικά μισθολογικών ωριμάνσεων, χρονοεπιδομάτων και επιστροφή του 50%), ενώ βάσιμες διεκδικήσεις (επιστροφή εισφοράς αλληλεγγύης) έτυχαν της δέουσας προετοιμασίας και ενημέρωσης για όλους τους συναδέλφους. Όλα αυτά δεν έγιναν στην τύχη. Χρειάστηκε σχεδιασμός, επιμονή, διαφάνεια και επιλεκτικότητα, ώστε τα αιτήματά μας να είναι και δίκαια και δικαιωμένα. Το σημερινό προεδρείο οφείλει να διδαχθεί από την εμπειρία του παρελθόντος, να απολογηθεί για την ολιγωρία του και να μην αφήσει την ηττοπαθή του φύση, να υπονομεύσει για άλλη μια φορά τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα του δικαστικού Σώματος. Ο χρόνος του μέχρι τη διάλυση της βουλής ήδη μετράει αντίστροφα.

0 replies

Αφήστε το σχόλιο σας

Θα θέλατε να λάβετε μέρος στην συζήτηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *