Ομολογία  αποτυχίας- Το προεδρείο της Ένωσης σε πλήρες αδιέξοδο

Ομολογία  αποτυχίας- Το προεδρείο της Ένωσης σε πλήρες αδιέξοδο

 

Χριστόφορου Σεβαστίδη, ΔΝ Εφέτη,

Χαράλαμπου Σεβαστίδη, Εφέτη,

Παντελή Μποροδήμου, Πρωτοδίκη,

Μιχάλη Τσέφα, Προέδρου Πρωτοδικών,

Ιωάννη Ασπρογέρακα, Προέδρου Πρωτοδικών,

Ευθαλίας Κώστα, Ειρηνοδίκη,

 

Μελών του ΔΣ της Ε.Δ.Ε.

Αθήνα, 23-1-2024

         Στο χθεσινό έκτακτο ΔΣ η πρόεδρος της Ένωσης ενημέρωσε για τις επαφές που είχε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Για πρώτη φορά αντιλήφθηκε την περασμένη εβδομάδα αυτό που όλη η κοινωνία γνώριζε από το φθινόπωρο, ότι υπάρχει δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης για ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας. Μας ενημέρωσε η κα Στενιώτη ότι την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή στις 30 Ιανουαρίου, θα έχει οριστικοποιηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και ο τρόπος ενοποίησης. Της θέσαμε το ερώτημα εάν θα συγκαλέσει έκτακτη Γ.Σ., όπως είχε δεσμευτεί στην τακτική Γ.Σ. του Δεκεμβρίου. Απάντησε αρνητικά θεωρώντας ότι δεν συντρέχει τέτοιος λόγος και ότι δεν δεσμεύεται από την απόφαση της Γ.Σ. Πρότεινε ωστόσο να κατατεθούν όλες οι προτάσεις ενοποίησης μέχρι την Παρασκευή και να τεθούν την επόμενη εβδομάδα σε δημοψήφισμα.

         Είναι προφανές πλέον ότι η υπόθεση έχει χαθεί και το προεδρείο κάνει επικοινωνιακή διαχείριση της ήττας που έχουμε υποστεί συλλογικά.

         Διατυπώσαμε την θέση πως δεν είμαστε αντίθετοι σε ηλεκτρονική ψηφοφορία όλων των προτάσεων, ωστόσο δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ποιο είναι το ουσιαστικό νόημα να καταθέσουμε τις θέσεις μας ως Σώμα μετά την έγκριση του σχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο, όταν πλέον καμία αλλαγή δεν θα μπορεί να επέλθει.

         Την πρόταση για ηλεκτρική ψηφοφορία την καταθέσαμε ως ομάδα πριν από δύο μήνες στην Γ.Σ. όταν θα είχε ουσιαστικό νόημα συνδιαμόρφωσης των αλλαγών που έρχονται.  Τότε το προεδρείο την απέρριψε και την φέρνει τώρα ετεροχρονισμένα ως δικαιολογία συγκάλυψης της αποτυχίας του.

         Από τον Οκτώβριο είχαμε καλέσει δύο φορές σε σύγκληση έκτακτης Γ.Σ. για να ακουστούν όλες οι απόψεις και να καθορίσουμε την στάση μας, προτάσεις που απορρίφθηκαν με διάφορα αστεία προσχήματα.

         Ζητήσαμε να ενημερωθούμε για την δική τους θέση στο ζήτημα της ενοποίησης. Ακούσαμε εμβρόντητοι ότι το προεδρείο δεν θα καταθέσει καμία πρόταση!! Θα ζητήσει με άλλα λόγια να τοποθετηθούν οι συνάδελφοι στο δημοψήφισμα επί της δικής μας πρότασης καθώς και άλλων που έχουν κατατεθεί ή θα κατατεθούν στον δημόσιο διάλογο αλλά το ίδιο το προεδρείο θα εμμείνει στην θέση της μη ενοποίησης!!!

         Κωμικοτραγικές καταστάσεις που αποκαλύπτουν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται και την ανικανότητα να διαχειριστούν μια δύσκολη κατάσταση που απαιτούσε μεθοδικότητα, οργάνωση και συγκροτημένο λόγο.

         Οι πολιτικοί και ποινικοί Δικαστές της χώρας παρακολουθούν πλέον ως θεατές τις σαρωτικές αλλαγές στην δομή της δικαιοσύνης, χωρίς εκπροσώπηση, χωρίς επίσημη θέση, μέσα σε κλίμα εσωτερικών συγκρούσεων και σφοδρών αντιπαραθέσεων.

0 replies

Αφήστε το σχόλιο σας

Θα θέλατε να λάβετε μέρος στην συζήτηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *