Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος: Τοποθέτηση για το ΣχΝ του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ»

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Υ.Ε.)

Πρωτοδικείο Αθηνών

π. Σχολή Ευελπίδων, κτίριο 13, γρ. 201

 ΤΗΛ: 210-8826464 & FAX: 210-8826172

 

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2022

Αρ. Πρωτ. 33

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

Θέμα: Τοποθέτηση του Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε. για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ»

 

Η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας έχει, κατ’ επανάληψη αναφερθεί στο διαχρονικό πρόβλημα της υποστελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών. Οι περισσότερες δικαστικές υπηρεσίες της χώρας λειτουργούν στο «κόκκινο» και το πρόβλημα οξύνεται καθημερινά με τις συνεχιζόμενες συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση δια του Υπουργού Δικαιοσύνης, παρουσιάζει ως «μαγική λύση» για τα χιλιάδες κενά στις δικαστικές υπηρεσίες την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου, που είναι έτοιμη να καταθέσει και το οποίο προβλέπει την ίδρυση της «Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων», αναστέλλοντας, ταυτόχρονα, κάθε διαδικασία πρόσληψης υπαλλήλων, τις οποίες προσλήψεις τις μεταθέτει σε μέλλοντα χρόνο και πλήρως συνδεδεμένες με τη λειτουργία της Σχολής.

Άποψή μας είναι ότι, το Σχέδιο Νόμου δεν αντιμετωπίζει, σε καμία περίπτωση, την άμεση ανάγκη για μαζικές προσλήψεις, ενώ εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσει και νέα προβλήματα, αφού προβλέπει μια πολύπλοκη και απαιτητική διαδικασία, με πολλαπλά στάδια αξιολόγησης και εξετάσεων, όχι μόνο γραπτών, αλλά και προφορικών και μάλιστα χωρίς καν την επίβλεψη του ΑΣΕΠ. Επίσης, δεν μπορεί να σχετίζεται η διαδικασία επιμόρφωσης των Δικαστικών Υπαλλήλων με διαδικασίες πρόσληψης, όπως το ορίζει το Σχέδιο Νόμου, με υπόβαθρο τη λειτουργία της Σχολής.

Άλλωστε, η οικονομική υποβάθμιση των Δικαστικών Υπαλλήλων, η υποστελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών σε υπαλλήλους και οι ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες εργασίας, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για να εκδηλωθεί ενδιαφέρον διορισμού στα δικαστήρια, όπως περίτρανα απέδειξαν οι διαγωνισμοί του 2017, αλλά και δημόσια παραδέχθηκε ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Και βέβαια οι παράγοντες αυτοί, δεν μπορούν να αλλάξουν, απλά και μόνο με τη δημιουργία της Σχολής.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η ΟΔΥΕ θεωρεί ότι το Σχέδιο Νόμου απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και ζητά την αναστολή ψήφισής του στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Όμως, η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δικαστικές υπηρεσίες, απαιτεί την πλήρη κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και σε πρώτη φάση, ΑΜΕΣΑ, την προκήρυξη διαγωνισμού για τις ελάχιστες, περίπου  600 (σε σχέση με το σύνολο των κενών) θέσεις, που έχουν ήδη εγκριθεί μέχρι και το έτος 2022.

Γι΄αυτό, ζητούμε το συντομότερο, νέα συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να του εκθέσουμε τις απόψεις μας για όλα τα παραπάνω και για να δώσει, επιτέλους,  σαφείς και άμεσες απαντήσεις για τα αιτήματά μας:

Α)Της κάλυψης όλων των κενών οργανικών θέσεων στις δικαστικές υπηρεσίες.

Β)Της άμεσης προκήρυξης διαγωνισμού, τουλάχιστον, για τις θέσεις που έχουν εγκριθεί ως και το έτος 2022.

Γ)Της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των υπηρετούντων και νεοδιοριζόμενων δικαστικών υπαλλήλων, αποσυνδεμένη απ’ τις διαδικασίες πρόσληψης.

Το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε.

0 replies

Αφήστε το σχόλιο σας

Θα θέλατε να λάβετε μέρος στην συζήτηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *