Συμβούλια προαγωγών: Συνέπειες από την εκκωφαντική απουσία του προεδρείου της Ένωσης

Συμβούλια προαγωγών: Συνέπειες από την εκκωφαντική απουσία του προεδρείου της Ένωσης

 

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2023

Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ Εφέτης,

Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης,

Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης,

Μιχάλης Τσέφας, Πρόεδρος Πρωτοδικών,

Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών,

Ευθαλία Κώστα, Ειρηνοδίκης

Μέλη του ΔΣ της ΕΔΕ

      Η δυσμενής κατάληξη της διαδικασίας των φετινών υπηρεσιακών Συμβουλίων, που χαρακτηρίστηκε από τις  μαζικές παραλείψεις προαγωγών συναδέλφων και την ταυτόχρονη στέρηση του δικαιώματός της πλειοψηφίας εξ αυτών να προσφύγουν στην Ολομέλεια του ΑΠ, οφείλουμε πλέον να πούμε ότι δεν έπεσε ξαφνικά από τον ουρανό. Η πορεία προς την ραγδαία αυστηροποίηση της υπηρεσιακής μας ζωής, είχε δώσει ορατά σημάδια από χρόνια. Οφείλεται δε κατά κύριο λόγο στο αφήγημα της ανυπαρξίας αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών, που έχει λάβει τη μερίδα του λέοντος στην ατζέντα της συστηματικής αποδόμησης  μας, από τους συνήθεις υπόπτους του δημοσιογραφικού και δικηγορικού λαϊκισμού. Πλέον οι συνέπειές του στην υπηρεσιακή ζωή των συναδέλφων, αλλά και στην ουσιαστική απονομή Δικαιοσύνης είναι παρούσες και οφείλουν να μας προβληματίσουν όλους. Γιατί αντίθετα με τα όσα διατείνονται οι εκφραστές αυτού του αφηγήματος, οι δικαστές και εισαγγελείς γνωρίζουμε ότι η πεμπτουσία της Δικαιοσύνης, δεν είναι η αυστηρότητα. Η πεμπτουσία της είναι η ουσιαστική διάκριση.

      Ως προεδρείο το αφήγημα αυτό το εντοπίσαμε και το πολεμήσαμε σε κάθε του έκφραση. Το εντοπίσαμε στην άρνηση της απελθούσας κυβέρνησης να επιτρέψει τη συμμετοχή των Δικαστικών Ενώσεων στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων. Φτάσαμε τότε μέχρι την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και λάβαμε και ειδικό Ψήφισμα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, που επεσήμανε του κινδύνους για το κράτος δικαίου. Το εντοπίσαμε στην προσπάθεια εισαγωγής γραπτών εξετάσεων επί των υποχρεωτικών επιμορφωτικών σεμιναρίων και αντιδράσαμε με καθολική ηλεκτρονική ψηφοφορία. Το εντοπίσαμε στο ίδιο το νομοσχέδιο του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, πετυχαίνοντας με πίεση πολλές τροποποιήσεις σε σημαντικά σημεία ενός σχεδίου για το οποίο η κυβέρνηση αρνήθηκε πεισματικά να ακούσει τις Ενώσεις. Ακόμα και τώρα, ως μειοψηφία του ΔΣ, πριν ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων, επισημάναμε το πρόβλημα της αύξησης των αρνητικών εισηγήσεων και χτυπήσαμε το καμπανάκι του κινδύνου, για αυτό που βλέπαμε ότι επρόκειτο να συμβεί.

       Δυστυχώς, σε αυτό το δύσκολο για όλους μας υπηρεσιακό περιβάλλον, το προεδρείο της Ένωσης που έχει την ευθύνη και την υποχρέωση της εκπροσώπησης αλλά και της στήριξης όλων των δικαστικών λειτουργών, απέτυχε πολλαπλώς. Απέτυχε καταρχήν, ως προς τη συνέπεια: ενώ αρχικά, επέκρινε με σφοδρότητα την ανάδειξη εκ μέρους μας του θέματος των ασυνήθιστα πολλών αρνητικών εισηγήσεων και την πρότασή μας για υποβολή υπομνήματος στο ΑΔΣ, τονίζοντας εμφατικά ότι ο ΚΟΔΚΔΛ έχει επαρκές νομικό οπλοστάσιο για να προστατευθούν οι συνάδελφοι και το ΑΔΣ δε χρειάζεται υποδείξεις, εν συνεχεία, μετά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι τόσο μαζικές παραλείψεις, μετέβαλε τη θέση του και τάχθηκε με νεότερη ανακοίνωση υπέρ της άποψης ότι η διάταξη που εισάγει περιορισμούς στην άσκηση της προσφυγής ενώπιον της Ολομέλειας του ΑΠ είναι αντισυνταγματική. Με τον τρόπο αυτό το προεδρείο δεν κατάφερε να πείσει για τις θέσεις του, ούτε τον εαυτό του. Απέτυχε ως προς την ενότητα: ενώ εμείς ως μειοψηφία δώσαμε με ανακοίνωσή μας στο προεδρείο την αφορμή να κινητοποιηθεί υπέρ των συναδέλφων, με την ισχύ της ομοφωνίας, εκείνο όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά άρπαξε την ευκαιρία για να μας  καταγγείλει ευθέως που τολμήσαμε να μιλήσουμε. Τέλος, απέτυχε ως προς την εσωτερική του συνοχή: η εκκωφαντική απουσία της Γενικής Γραμματέως της Ένωσης κ. Κώνστα από κάθε ενέργεια της Ένωσης στην κατεύθυνση στήριξης των προσπαθειών των παραληφθέντων συναδέλφων και η αντικατάστασή της στην έκδοση της σχετικής ανακοίνωσης από τον αναπληρωτή της κ. Βεργώνη, φανερώνει ότι το αφήγημα της αυστηροποίησης έχει φίλους και εντός του προεδρείου, που δείχνει πλέον πιο διασπασμένο και πιο αδύναμο από ποτέ.

      Στην προσπάθεια μας για ανθρώπινη και ουσιαστική δικαιοσύνη η πρώτη μας μάχη  θα αφορά την άμεση κατάργηση των απαράδεκτων ρυθμίσεων των άρθρων 91παρ.12 και 81παρ.8 του ΚΟΔΚΔΛ.

      Είναι στο χέρι μας να αντιστρέψουμε την πορεία μιας μεθοδευμένης απαξίωσης του έργου μας, με την επίμονη προβολή της ταχύτητας ως μοναδικού κριτηρίου αξιολόγησης, να αναδείξουμε τις αιτίες της εντεινόμενης πίεσης όπως απαιτεί το σχέδιο Πισσαρίδη για χάρη της προσέλκυσης επενδύσεων, να παλέψουμε για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για δικαιοσύνη για τους δικαστικούς λειτουργούς!

0 replies

Αφήστε το σχόλιο σας

Θα θέλατε να λάβετε μέρος στην συζήτηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *