Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης

 

 

Χριστόφορου Σεβαστίδη, ΔΝ Εφέτη,

Χαράλαμπου Σεβαστίδη, Εφέτη,

Παντελή Μποροδήμου, Πρωτοδίκη,

Μιχάλη Τσέφα, Προέδρου Πρωτοδικών,

Ιωάννη Ασπρογέρακα, Προέδρου Πρωτοδικών,

Έφης Κώστα, Ειρηνοδίκη

Μελών του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2023

 

         Πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση της ομάδας μας με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ Φλωρίδη προκειμένου να ενημερωθούμε για το σχέδιο ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας. Καταθέσαμε τις θέσεις μας όπως έχουν γίνει γνωστές ήδη από 17 Οκτωβρίου.

        Εκφράσαμε την διαφωνία μας στην κατάργηση δικαστηρίων και ταχθήκαμε υπέρ της δυνατότητας όσων Ειρηνοδικών επιθυμούν να ενταχθούν στο δυναμικό των Πρωτοδικείων. Ζητήσαμε την διατήρηση των Ειρηνοδικείων, όπως έχουν σήμερα με την υφιστάμενη υλική αρμοδιότητα και την διατήρηση της κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην ΕΣΔΙ.

        Ζητήσαμε να προηγηθεί διάλογος και να αναμείνει το υπουργείο την γενική συνέλευση της Ένωσης και τις αποφάσεις που θα λάβει το Σώμα. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα λάβει υπόψη του όλες τις προτάσεις και τα σχέδια που κατατίθενται στον δημόσιο διάλογο και ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο του 2024.

         Εκφράσαμε την διαφωνία μας σε προτάσεις για αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων πέρα από τις 3μμ, καθώς θα έχει ως συνέπεια την εξουθένωση των παραγόντων της δίκης και δεν θα έχει καμία ουσιαστική συμβολή στην επιτάχυνση του ρυθμού απονομής Δικαιοσύνης. Ο Υπουργός ζήτησε επίσης περισσότερη ενημέρωση γύρω από το σχέδιο που είχε καταθέσει η Ένωση το 2017 για την δικαστική μεσολάβηση και φάνηκε θετικός σε πολλά σημεία του. Μας ενημέρωσε επίσης ότι την προσεχή Δευτέρα κατατίθεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες.

0 replies

Αφήστε το σχόλιο σας

Θα θέλατε να λάβετε μέρος στην συζήτηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *