Θετική προοπτική κόντρα στον λαϊκισμό
Μιχάλης Τσέφας,
Πρόεδρος Πρωτοδικών
Η ομάδα του απερχόμενου προεδρείου με επικεφαλής την κα Στενιώτη, δυστυχώς εισήγαγε στην Ένωσή μας τον λαϊκισμό. Η επένδυση αυτή στη διετία που πέρασε, ήταν μια πετυχημένη συνταγή για την εκλογή τους. Στόχος, η δεξαμενή των 960 περίπου συναδέλφων ειρηνοδικών. Ανεφάρμοστες προεκλογικές υποσχέσεις που ακούγονταν ωραίες. Μισθολογική εξομοίωση με τους πρωτοδίκες χωρίς υπηρεσιακή επιβάρυνση για πέντε χρόνια, μη συμμετοχή στα τριμελή και τις έρευνες και βέβαια το παράδοξο, ότι θα τροποποιήσουν τον ΚΟΔΚΔΛ, ώστε να προβλέπει ότι για τη συμμετοχή ειρηνοδίκη σε έρευνα, δηλαδή σε μια επείγουσα διαδικασία θα «αναμένεται» η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Εφετών. Η υπεράσπιση του λαϊκισμού αυτού μέχρι την τελευταία στιγμή όπου είχε κριθεί πλέον από την κυβέρνηση το ζήτημα της ενοποίησης του πρώτου βαθμού και η κατάργηση των ειρηνοδικείων, οδήγησε στα γνωστά αδιέξοδα όλο το Σώμα. Στα οικονομικά, ίδια συνταγή. Εξαγγελίες για αναμόρφωση του δικαστικού μισθολογίου με αυξήσεις 800 ευρώ το μήνα.
Όλο το σκηνικό ενισχύονταν με αοριστόλογη ενημέρωση των συναδέλφων για συνεχείς συναντήσεις στα υπουργεία και διαβεβαιώσεις ότι ενοποίηση δεν θα γίνει, και ότι το υψηλό μισθολόγιο υλοποιείται. Τελικά, παρά τις συνεχείς ενημερώσεις από το υπουργείο όπως έλεγαν, αιφνιδιάστηκαν! η ενοποίηση έγινε, ενώ στα οικονομικά, η πολυπροβαλλόμενη «αναμόρφωση» του μισθολογίου κατέληξε σε μια αύξηση των 150 ευρώ το μήνα, ανάλογη δηλαδή με τις αυξήσεις των επιδομάτων ευθύνης στο δημόσιο. Αξίζει να υπενθυμίσω ότι μόνο με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης την οποία διεκδίκησε η ομάδα μας ως προεδρείο με επίπονο αγώνα, επιμελούμενη και την σύνταξη προσφυγών που ασκήθηκαν στην οποία επίσης ήταν αντίθετη η ομάδα της κας Στενιώτη, αυξήθηκαν οι μηνιαίες αποδοχές μας στα 130,00 ευρώ κατά μέσο όρο. Αλλά και η δημόσια παρουσία του προεδρείου, έδειξε μια εικόνα αντιφάσεων, κενών, αμήχανη να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, με σπασμωδικές και επιλεκτικές αντιδράσεις απέναντι στις βολές που δέχεται η δικαιοσύνη και συνάδελφοί μας. Περισσότερο αναλώθηκε στις δημόσιες σχέσεις, σε κοινωνικές εκδηλώσεις και σε γιορτές, παρά στο επιστημονικό έργο, στη συνδικαλιστική συνέπεια και την υπηρεσιακή μας υποβοήθηση.
Εμείς ως ομάδα από τη θέση της μειοψηφίας, δεν ακολουθήσαμε τον εύκολο δρόμο της τυπικής συμμετοχής, ούτε των ανεφάρμοστων προτάσεων για υπονόμευση της Ένωσης. Πήραμε πρωτοβουλία από τον Σεπτέμβριο του 2023 για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέματα το μισθολογικό, την αναδιάρθρωση του δικαστικού χάρτη, τις υπηρεσιακές συνθήκες, με την παροιμιώδη από το προεδρείο απόρριψη του αιτήματος που υπογράφηκε από 311 συναδέλφους ως απαράδεκτου «με περικοπές σκεπτικού δικαστικής απόφασης». Για την ενοποίηση, μιλήσαμε πρώτοι από τον Οκτώβριο του 2023. Αλλά και προηγούμενα, από τον Δεκέμβριο του 2022 ζητήσαμε λόγω της εξόδου από τα μνημόνια και της ψήφισης του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού, τη διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού. Παρά την επίμονη άρνηση του προεδρείου, το αίτημα υποβλήθηκε στη τακτική ΓΣ και έγινε δεκτό, αναγκάζοντάς το τελικά να απευθυνθεί σε δικηγορικό γραφείο για τη σύνταξη δικογράφων τα οποία σήμερα βρίσκονται στη διάθεση των συναδέλφων. Για τους ποινικούς κώδικες καταθέσαμε ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2023 υπόμνημα με τις παρατηρήσεις μας, ενώ το προεδρείο ήταν απόν από ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα. Και βέβαια διοργανώσαμε διαδικτυακές ημερίδες μέσω του «antimolia» για την υποβοήθηση των συναδέλφων με τους νέους ποινικούς κώδικες και την εφαρμογή τους από τα νέα Πρωτοδικεία. Ταυτόχρονα εκεί που το προεδρείο δίσταζε ή καθυστερούσε, πήραμε θέση κατά των βολών που δεχόταν το Σώμα από κυβέρνηση, πολιτικούς, δικηγόρους και δημοσιογράφους.
Σήμερα, λίγο πριν τις εκλογές ξανά η ομάδα του προεδρείου επιδιώκοντας την επανεκλογή της κάνει χρήση της γνωστής συνταγής του λαϊκισμού στρεφόμενη στους ειρηνοδίκες στους οποίους υπόσχεται θέσεις Προέδρου Πρωτοδικών και Εφέτη. Αλήθεια εμείς τί να αντιτάξουμε ως λαϊκιστική πλειοδοσία! Να υποσχεθούμε θέση Προέδρου Εφετών;
Η εμφανής μετατόπιση της Ένωσης από το σημερινό προεδρείο από κέντρο του επιστημονικού λόγου, προβολής του δικαστικού έργου και υπεράσπισης της θεσμικής και υπηρεσιακής μας θέσης, σε ακόλουθο και επίσημο προσκεκλημένο, δεν πρέπει να μας αφήσει αμέτοχους. Η συνταγματική κατοχύρωση των δικαστικών ενώσεων και η ιστορία της Ένωσης μπορεί να μας δείξει τον δρόμο για τη θέση που πρέπει να έχει η συνδικαλιστική μας οργάνωση στον νομικό κόσμο και στην κοινωνία και δεν είναι άλλη από αυτή του πρωταγωνιστή. Το εξαιρετικό δυναμικό που διαθέτει το Σώμα πρέπει να το βοηθήσουμε να δείξει τις επιστημονικές και υπηρεσιακές του δυνατότητες. Θέλουμε τη συμμετοχή των συναδέλφων στη λειτουργία της Ένωσης, τη φωνή τους, τον επιστημονικό λόγο, τις προτάσεις και την κριτική τους. Ο λαϊκισμός δεν αρμόζει στους δικαστές και πρέπει να τον αφήσουμε οριστικά πίσω. Για το υπηρεσιακό μας μέλλον είναι καιρός να τελειώνουμε με τα μεγάλα λόγια, τις κούφιες υποσχέσεις, τα υποκριτικά στρογγυλέματα και τους εντυπωσιασμούς χωρίς περιεχόμενο. Έχουμε ανάγκη από πρακτικά βήματα, από διαφανείς ενέργειες και από αλήθειες. Το επόμενο διάστημα θα κληθούμε να διαχειριστούμε κρίσιμα ζητήματα, την υλοποίηση της ενοποίησης του πρώτου βαθμού, τη συνταγματική αναθεώρηση, την εντατικοποίηση της εργασίας μας. Για το μέλλον πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η προοπτική κόντρα στον λαϊκισμό μπορεί να είναι θετική και οφείλουμε να την υποστηρίξουμε. Η ομάδα μας με επικεφαλής τον Χριστόφορο Σεβαστίδη και τους Χαράλαμπο Σεβαστίδη, Παντελή Μποροδήμο, Γιάννη Ασπρογέρακα, Ακριβή Ερμίδου, Χρήστο Φαρσαλιώτη, Ζάχο Παλιούρα, μπορεί να υλοποιήσει αυτή την προοπτική και ζητώ να μας στηρίξετε στις επερχόμενες εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου.
Αφήστε το σχόλιο σας
Θα θέλατε να λάβετε μέρος στην συζήτηση