Τι (δεν) πετύχαμε- Στον απόηχο μιας Γ.Σ. που δεν θα ξεχαστεί εύκολα

Τι (δεν) πετύχαμε –

Στον απόηχο μιας ΓΣ που δεν θα ξεχαστεί εύκολα

 

Χριστόφορου Σεβαστίδη, ΔΝ Εφέτη,

Χαράλαμπου Σεβαστίδη, Εφέτη,

Παντελή Μποροδήμου, Πρωτοδίκη,

Μιχάλη Τσέφα, Προέδρου Πρωτοδικών,

Ιωάννη Ασπρογέρακα, Προέδρου Πρωτοδικών,

Ευθαλίας Κώστα, Ειρηνοδίκη,

 

Μελών του ΔΣ της Ε.Δ.Ε.

Αθήνα, 18-12-2023

 

         Οι αλλαγές που δρομολογούνται στη Δικαιοσύνη ερήμην των λειτουργών της, η αγωνία και η αβεβαιότητα για την υπηρεσιακή μας κατάσταση από το νέο δικαστικό έτος προϊδέαζαν για μια μεγάλη συμμετοχή των μελών μας στην φετινή τακτική ΓΣ. Μπορεί η ουσιαστική συζήτηση να επισκιάστηκε από τα θλιβερά γεγονότα της ωμής παραβίασης του καταστατικού και την έκδοση ενός άκυρου Ψηφίσματος, το Σώμα ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη προβλημάτων δυσεπίλυτων.

         Στην βεβαιότητα της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας δεν καταφέραμε να καθορίσουμε τους όρους και να συνδιαμορφώσουμε το πλαίσιο των αλλαγών. Εμείς τις προτάσεις μας τις καταθέσαμε ήδη από 17 Οκτωβρίου και αναμέναμε τον εμπλουτισμό τους μέσα από γόνιμο διάλογο με τα μέλη της Ένωσης. Με ένα προεδρείο το οποίο αρνείται να δει την πραγματικότητα που έρχεται, καλλιεργεί τις αυταπάτες ότι δήθεν η ενοποίηση δεν θα γίνει, δημαγωγεί και αρνείται να λάβει θέση φοβούμενο να μην δυσαρεστήσει κανέναν, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην επιβολή των σχεδιαζόμενων μέτρων χωρίς διατύπωση εναλλακτικής πρότασης. Η διοίκηση της ΕΝΔΕ φαίνεται απλά να ξορκίζει τις αλλαγές που έρχονται, προσδοκώντας να έρθει η τελική τους μορφή, μετά τις αρχαιρεσίες του Μαΐου, ελπίζοντας να μην υποχρεωθεί μέχρι τότε να πάρει καμία θέση. Η άρνηση του προεδρείου να συγκαλέσει έκτακτη ΓΣ με μοναδικό θέμα την ενοποίηση του πρώτου βαθμού μας στέρησε την δυνατότητα διαλόγου και επιδραστικότητας. Οι παραδοξολογίες και οι ανέξοδες εξαγγελίες για διακοπές συνεδριάσεων των δικαστηρίων σε περίπτωση που κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ενοποίηση, προκαλούν μόνο θυμηδία, όταν προέρχονται από μια διοίκηση που έχει μάθει να σκύβει το κεφάλι αδιαμαρτύρητα και να δέχεται τα πάντα.

          Άδοξο τέλος είχε και το παραμύθι που κράτησε για 12 μήνες περί μισθολογικών αυξήσεων έως και 800 ευρώ το μήνα! Το προεδρείο, μας πληροφόρησε στη ΓΣ, πως πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι με την τροπολογία, που κατατέθηκε ανήμερα της συνέλευσης, για τις αυξήσεις επιδομάτων ύψους 150 ευρώ, που συμφώνησαν με το Υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή, για αυξήσεις που ενώ έρχονται μετά από μια δεκαετία στασιμότητας, αντιστοιχούν στο 5% του συνολικού μισθού μας και δεν αναπληρώνουν ούτε τις απώλειες που έχουμε υποστεί από τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους. Βάφτισαν νέο μισθολόγιο τα ελάχιστα που είχε σκοπό το υπουργείο να συμφωνήσει και μας δέσμευσαν για τα επόμενα χρόνια με έναν μισθό που σταδιακά θα απομειώνεται η πραγματική του αξία, χωρίς να υπολογιστεί ότι και οι δαπάνες μετακινήσεων και διαμονής που καλύπτονται εξολοκλήρου από μας τους ίδιους, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Εγκατέλειψαν την διεκδίκηση 13ου και 14ου μισθού, όπως είχαν εκφράσει αντιρρήσεις και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ώστε να μην φέρουν σε δύσκολη θέση το οικονομικό επιτελείο. Δεμένοι από πολλές κλωστές, με άγνωστες συμφωνίες καθήλωσαν και τον βασικό μισθό στα ίδια επίπεδα, όπως και τα χρονοεπιδόματα. Και όλα αυτά, ενώ για άλλες  κοινωνικές ομάδες βρέθηκε διαφορετικής έκτασης δημοσιονομικός χώρος: Το επίδομα θέσης ευθύνης στον δημόσιο τομέα αυξάνεται μέχρι και 300 ευρώ και οι αμοιβές των διευθυντών των νοσοκομείων πάνω από 1.000 ευρώ καθαρά το μήνα.

           Οι συνταξιούχοι συνάδελφοι εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους. Αφού λοιδορήθηκαν και κατηγορήθηκαν από κυβερνητικούς αξιωματούχους για προνομιακή μεταχείριση, με ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξής τους στο 45% του μισθού τους -το μικρότερο σε όλο το δημόσιο- και αφού έλαβαν υποσχέσεις για κάποιου είδους αύξηση, αλλά όχι πάντως στα ποσοστά που η αμετάκλητη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε, τελικά ξεχάστηκαν εντελώς στον φετινό προϋπολογισμό. Η Ένωση φυσικά απούσα. Δεν απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης που στοχοποίησαν τους συναδέλφους, δεν πραγματοποίησε επισκέψεις στους αρμόδιους υπουργούς, δεν εξέδωσε καν μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας.

        Στις απορρυθμίσεις που εισάγει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τους Ποινικούς Κώδικες η ομάδα μας τοποθετήθηκε έγκαιρα με εμπεριστατωμένη και λεπτομερή μελέτη. Το ίδιο ενδιαφέρον υπάρχει από την πανεπιστημιακή κοινότητα με πλήθος ομιλιών και αρθρογραφίας. Η διοίκηση της Ένωσης δεν βρήκε ακόμα χρόνο να ασχοληθεί με το ζήτημα και δεν αφιέρωσε ούτε ένα λεπτό για να τοποθετηθεί στη ΓΣ. Την καλούμε, έστω και τώρα, να υιοθετήσει τις προτάσεις μας, προκειμένου να έχει θέσεις η Ένωση κατά τη διαβούλευση.

          Η φετινή ΓΣ αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας χαμένης διετίας, ενός πισωγυρίσματος σε όλα τα επίπεδα. Χάθηκε το κύρος και η αξιοπιστία μας με τις βραβεύσεις δικαστών από δικαστικό επιμελητή και με τα πάρτι που αντικατέστησαν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ηττηθήκαμε σε επίπεδο διεκδικήσεων γιατί απωλέσαμε τον σοβαρό δημόσιο λόγο και την ουδετερότητά μας απέναντι στα πολιτικά κόμματα. Ποδοπατήθηκε βάναυσα η δημοκρατία στο εσωτερικό της Ένωσης, ασκείται τρομοκρατία σε όσους διαφωνούν με το προεδρείο, παραβιάζεται συστηματικά το καταστατικό φανερά και ανοιχτά. Είναι πλέον καιρός για ανασύνταξη. Να επιστρατεύσουμε ξανά τον επιστημονικό μας λόγο, την σοβαρότητα και την ηθική, προσόντα σύμφυτα με τον συνταγματικό μας ρόλο, να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που αποκτήσαμε και να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε.

 

Καλές γιορτές και καλή χρονιά σε όλους!

0 replies

Αφήστε το σχόλιο σας

Θα θέλατε να λάβετε μέρος στην συζήτηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *