Τοποθέτηση Παντελή Μποροδήμου στη Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε. της 17.12.2022

Τοποθέτηση Παντελή Μποροδήμου στη Γενική Συνέλευση της 17.12.2022

 

Όταν ανέλαβε τη διοίκηση το νέο προεδρείο, πριν επτά μήνες προβλέψαμε ότι η Ένωση επρόκειτο να βυθιστεί στη σιωπή και αυτό φάνηκε από την αρχή. Το νέο προεδρείο, που σας υποσχέθηκε σκληρή διαπραγμάτευση για τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων,  εγκατέλειψε τη μάχη την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών και ξαφνικά ο Οργανισμός έπαψε να είναι καν ζήτημα για την Ένωση. Αλλά πώς άραγε να γινόταν διαφορετικά, αφού στο ίδιο το νομοσχέδιο είχαμε από νωρίς εντοπίσει αυτούσιες θέσεις, που υπήρχαν εδώ και χρόνια στα προεκλογικά φυλλάδια μελών της πλειοψηφίας! Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις του Οργανισμού, έγιναν όσο ακόμα υπήρχε το προηγούμενο προεδρείο που πίεζε. Μετά, η συζήτηση απλά έκλεισε.

Πολύ σύντομα ήρθε προς ψήφιση και η διάταξη για τις αναβολές στα ποινικά. Τίποτα κι εκεί. Το προεδρείο αγνόησε το αίτημά μας για περιορισμό των αναβολών, βάζοντας βούτυρο στο ψωμί όλων όσων διαχρονικά μας κατηγορούν ως μόνους υπαίτιους της καθυστέρησης. Αλλά και στη συζήτηση στη Βουλή, για το νέο σωφρονιστικό Κώδικα, πάλι δε βρήκε χρόνο το προεδρείο να παραστεί ή να στείλει προτάσεις. Τι πισωγύρισμα, αν αναλογιστεί κανείς την προηγούμενη χρονιά, που ως προεδρείο καταθέσαμε πλήρεις προτάσεις και για τον ΚΠολΔ, και για τους ποινικούς Κώδικες, και για το νόμο για την ΕΣΔΙ, και για τις αλλαγές στο οικογενειακό Δίκαιο, και για το νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων!

Γενικά, από το καλοκαίρι που μας πέρασε, η αφωνία της Ένωσης έγινε σύστημα. Από τη μια, βλέπαμε για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, υπουργούς της κυβέρνησης να βγαίνουν και να λοιδορούν ανεμπόδιστα ανώτατους δικαστές για γνωστό βούλευμα και από την άλλη παρακολουθούσαμε να ξετυλίγεται το κουβάρι των υποκλοπών. Περιμέναμε από το προεδρείο να προστατεύσει τους συναδέλφους που βάλλονταν. Να δείξει ενδιαφέρον για όσα συνέβαιναν γύρω μας και έψαχναν τη νομιμοποίησή τους στην παρουσία της δικαστικής εξουσίας. Εις μάτην. Πάλι μιλήσαμε μόνο εμείς.

Δεν έπρεπε, όμως, συνάδελφοι να απαντήσει η Ένωση; Δεν έπρεπε να ενδιαφερθεί για το αν παρακολουθούνται δικαστικοί λειτουργοί; Δεν έπρεπε να αναδείξει ότι με 15.000 ανώνυμες άρσεις απορρήτου το χρόνο, κάτι πρέπει να αλλάξει ουσιωδώς στον τρόπο της εισαγγελικής επίβλεψης της ΕΥΠ; Δεν έπρεπε να θέσει σε προτεραιότητα το αίτημα να διασφαλιστεί και το δικό μας απόρρητο; Να απαιτήσει δυνατότητα ουσιαστικής ενημέρωσης σε περίπτωση παρακολούθησης δικαστικού λειτουργού; Οι εξελίξεις, που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας μας επιβεβαίωσαν, αλλά το προεδρείο είναι και πάλι απόν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πραγματική Δικαιοσύνη, μπορεί να υπάρχει μόνο σε μια υγιή Δημοκρατία και υγιής Δημοκρατία είναι αυτή που προασπίζεται τις ατομικές ελευθερίες, εκείνη που οι λειτουργοί της δε σφυρίζουν αδιάφορα όταν βάλλεται η ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών. Κάποιοι επένδυσαν πολύ χρόνο και μελάνι στη θεσμική αφωνία της Ένωσης και τώρα δικαίως νιώθουν ευχαριστημένοι να βλέπουν, αντί για τις ανακοινώσεις μας, φυλλάδια από μεταφορικές και μίλια της Aegean. Το χρωστάμε σε κάποιον αυτό; Κερδίζουμε κάτι σαν Σώμα; Χάρηκε, λέει, το προεδρείο, που συνάντησε τον πρωθυπουργό για να συζητήσει τα οικονομικά μας. Στον πρώτο μεταμνημονιακό, προϋπολογισμό, που όλες οι κοινωνικές ομάδες διεκδικούν ουσιώδεις αυξήσεις και ο πληθωρισμός καλπάζει, το δικό μας προεδρείο τι ζήτησε; Ούτε αύξηση βασικού μισθού, ούτε επιστροφή των δώρων εορτών. Έξω γίνεται δημοπρασία παροχών και σε εμάς λένε ότι για τα επόμενα δέκα χρόνια, που δεν πρόκειται να ξανασυζητηθεί μισθολόγιο, πρέπει να μας αρκεί μια αβέβαιη αύξηση στα επιδόματα; Μια αύξηση που θα αφορά στο μέλλον, την έχει, όμως, ήδη αναλώσει ο πληθωρισμός; Αφού ζητάνε όμως μόνο τα λίγα και βολικά, σαν λίγους και βολικούς θα τους αντιμετωπίζουν και μαζί με εκείνους και όλους μας.

Κυρίες και κύριοι του προεδρείου, δεν το πάτε καλά το καράβι της Ένωσης! Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, είχαν την ευκαιρία και οι πολλοί ειρηνοδίκες που σας εμπιστεύτηκαν, να δουν το άρον άρον μάζεμα της προεκλογικής σας σημαίας για δήθεν εξομοίωσή τους με το μισθό των πρωτοδικών. Τους εξαπατήσατε και τώρα πια το γνωρίζουν. Ο δικαστικός χάρτης αλλάζει ερήμην μας, το νομοθετικό έργο μας αγνοεί,  συνάδελφοί μας φέρονται να παρακολουθούνται και εσείς σιωπάτε, ναρκοθετώντας τη θέση μας ως εφαρμοστών του Δικαίου. Λειτουργείτε στο παρασκήνιο, όχι για να μη προκαλείτε, αλλά για να  μη λογοδοτείτε. Παρουσιάζετε την εικόνα μιας Ένωσης αδύναμης, μιας Ένωσης μόνο για «άρτον και θεάματα», που είχαμε αφήσει για χρόνια πίσω μας. Διυλίζετε το Σεβαστίδη, αλλά καταπίνετε δικηγόρους και δημοσιογράφους. Πέρυσι δεν θέλατε να ζητήσουμε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ευτυχώς δε σας ακούσαμε και ήδη η εισφορά βγήκε από τα εκκαθαριστικά του Γενάρη. Σήμερα ισχυρίζεστε ότι ποτέ δε διαφωνούσατε με την κατάργηση της εισφοράς, αλλά ακόμα δεν άκουσα να ζητάτε νομοθετική ρύθμιση για τα αναδρομικά της, που δικαστικά διεκδικούμε. Τώρα, αρνείστε και τη δίκαιη διεκδίκηση των δώρων εορτών, για να μη δημιουργήσετε νέο πονοκέφαλο στο υπουργείο οικονομικών. Εμποδίζετε έτσι ένα ώριμο αίτημα του Σώματος και οφείλετε εξηγήσεις για τη στάση σας.

Συνάδελφοι, η Γενική μας Συνέλευση είναι το ανώτατο συλλογικό όργανο της Ένωσης. Σήμερα ας μείνουμε όλοι ως το τέλος, ας ψηφίσουμε και ας υποχρεώσουμε το προεδρείο να ζητήσει επίσημα την επιστροφή των δώρων εορτών.

0 replies

Αφήστε το σχόλιο σας

Θα θέλατε να λάβετε μέρος στην συζήτηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *